Mijn korte science fiction

‘Science Fiction gaat niet over techniek, maar over mensen. 

Niet over horror, maar over leven. Niet over anderen, maar over ons. ‘

Met deze tekst opent mijn overzichtspagina met publicaties in science fiction (www.wettum.org/sf) .

Goede SF verkent de grenzen van wetenschap en de invloed daarvan op mens en maatschappij. SF is geen voorspeller van de toekomst: soms zitten de schrijvers er radicaal naast, soms toevallig niet erg ver. SF is wel een manier om ons te laten nadenken over ‘what if’. We verkennen we opties en dilemma’s, (on)mogelijkheden en (on)wenselijkheden, grenzen van (on)menselijkheid. Ik vind het een waardevolle manier van filosoferen. Soms theoretisch, maar ‘niets is zo praktisch als goede theorie’ (Kurt Lewin).

In augustus 2022 komen er twee verhalenbundels uit waarin korte verhalen van mij zijn opgenomen:

  • In Ganymedes 22 staat mijn verhaal ‘Beëindiging´. Een simpel detectiveverhaaltje in de nabije toekomst, met de vraag naar de macht van werkgevers over werknemers.
  • In Fantastische Vertellingen 63 staat het verhaal ‘Het beste ruimtepak ever’, over effecten van superieure kwaliteit.
  • Eveneens in Fantastische Vertellingen 63 staat het verhaal ‘Geheugenmanagement’, met een beeld van het opslaan van mensen in een digitaal systeem.

Grenzen van SF zijn niet scherp: Fantasy en Horror zijn buren. Ik zelf houd niet van schrikken om het schrikken. Ik houd niet van magie (al geldt nog steeds het adagium van Arthur C. Clark: ‘elke voldoende geavanceerde technologie is niet te onderscheiden van tovenarij’). Ik houd meer van boeken dan van film, ik wil mijn eigen voorstelling maken.

Ik houd van voorstelbare werelden met invoelbare hoofdpersonen. En soms maak ik een uitstapje…

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s